EU:n uuden kestävyysraportointidirektiivin (CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive) ja ESG-vaatimusten täyttäminen on suuri haaste, eikö olekin? Vastuullisuusraportoinnin tekeminen tarjoaa kuitenkin useita hyviä mahdollisuuksia henkilöstöhallinnolle. Tässä blogissa esittelemme neljä esimerkkiä siitä, miten ESG-raportointi hyödyttää HR:n työtä tulevaisuudessa.
4 esimerkkiä siitä, miten HR hyötyy ESG:stä
1. Selkeämmän kuvan saaminen liiketoiminnasta
ESG on lyhenne englanninkielisistä termeistä ”environmental”, ”social” ja ”governance”. ESG-raportoinnissa yrityksen tulee raportoida toimintansa ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hallintotapaan liittyvistä asioista sekä niiden kehittämisestä. ESG-raportoinnin myötä HR:n on kerättävä ja esitettävä tietoja mm. työajoista, sairauslomista, palkoista ja henkilöstön hyvinvoinnista. Analysoitua näitä tietoja saa nopeasti yleiskuvan siitä, miten liiketoiminta toimii tällä hetkellä ja mitä se saattaa tarvita jatkossa, jotta se toimisi paremmin. HR-datan avulla saa selville epäkohtia tai puutteita, jolloin on mahdollisuus luoda tasa-arvoisempi, kestävämpi ja tehokkaampi organisaatio.
2. Mahdollisuus ennakoiviin toimiin työntekijöiden hyväksi
ESG-raporttia varten tehdyistä tiedoista on hyvä tehdä erilaisia tilastoja ymmärtääkseen, mitä data tarkoittaa. Kun on olemassa tilastotietoja organisaation lähestymistavasta sosiaaliseen kestävyyteen, on silloin perusta tehdä ennakoivia toimia toiminnan parantamiseksi. Niillä voi ehkä myöhemmin pienentää palkkaeroja, vähentää sairauspoissaoloja sekä rekrytoida sopivampia osaajia.