1. Home>
  2. Inspiroidu>
  3. HR >
Viisi tapaa säilyttää työelämän ihmiskeskeisyys tekoälyn aikakaudella

HR-trendit 2025: 5 tapaa säilyttää työelämän ihmiskeskeisyys tekoälyn aikakaudella

Joulukuussa 2024 tunnistimme keskeiset trendit, jotka muovaavat HR-alaa vuonna 2025. Tässä blogisarjassa tarkastelemme näiden trendien vaikutuksia ja tarjoamme käytännön vinkkejä niiden hyödyntämiseen.

Aloitetaan ajankohtaisimmasta aiheesta: tekoälyn nopeasta kehityksestä ja sen vaikutuksista työnantajille. Tekoäly tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia, mutta sen eettiset ja sosiaaliset ulottuvuudet jäävät usein teknologian hehkutuksen varjoon. Lisäksi EU:n tekoälyasetus tuo mukanaan uusia sääntelyvaatimuksia, jotka työnantajien on huomioitava.

Työnantajien haasteena on hyödyntää tekoälyn tarjoamia edistysaskeleita ilman, että työntekijöiden hyvinvointi tai yrityksen arvot joutuvat sivuosaan. Nämä viisi strategiaa auttavat varmistamaan, että organisaatiosi pysyy ihmiskeskeisenä tekoälyn aikakaudella.

    1. Varmista tekoälyn eettinen käyttö

    Eettiset kysymykset tulisi ottaa huomioon tekoälystrategiassasi jo alusta alkaen. Tekoälyyn pohjautuvat järjestelmät voivat vahvistaa ennakkoluuloja, tehdä päätöksiä sosiaalisen käyttäytymisen tai henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella sekä aiheuttaa riskejä yksityisyydelle ja ihmisoikeuksille. Esimerkiksi tunteiden tunnistaminen ja tietoturva – erityisesti suurten kielimallien, kuten ChatGPT:n, käytössä – ovat asioita, joita monet työnantajat eivät vielä täysin ymmärrä. Säännölliset auditoinnit, monimuotoiset kehitystiimit ja selkeät eettiset ohjeistukset ovat ratkaisevan tärkeitä oikeudenmukaisuuden, vastuullisuuden ja muuttuvien säädösten noudattamisen varmistamiseksi.

    Miten onnistua?

    • Varmista, että kaikki tekoälyn parissa työskentelevät tiimit suorittavat säännöllisesti puolueettomuustarkastuksia, jotta AI-järjestelmät tuottavat oikeudenmukaisia ja tasapuolisia lopputuloksia.
    • Kokoa monimuotoisia tiimejä kehittämään ja valvomaan tekoälytyökaluja, jotta käyttöönotossa on selkeä toimintamalli, erilaisia näkökulmia ja vastuullisuus toteutuu.
    • Laadi ja viesti selkeät eettiset ohjeistukset, jotka ohjaavat tekoälyn käyttöä koko organisaatiossa.

      2. Tekoälyn tulisi täydentää, ei korvata ihmisten osaamista

      Tekoälyn tulisi täydentää ihmisten osaamista parantamalla päätöksentekoa ja syventämällä ajattelua – ei korvata inhimillistä harkintaa. Parhaat tekoälyratkaisut vapauttavat aikaa merkityksellisille ja strategisille tehtäville automatisoimalla yksitoikkoisia ja aikaa vieviä työvaiheita. On kuitenkin tärkeää säilyttää tasapaino tekoälyn ja ihmisen asiantuntijuuden välillä; tekoälyn tulisi tukea ihmisten asiantuntemusta, ei heikentää sitä. Esimerkiksi tekoälypohjainen analytiikka pystyy käsittelemään suuria ja monimutkaisia tietomääriä nopeasti, mutta lopullisten päätösten on säilyttävä ihmisten vastuulla silloin, kun tarvitaan empatiaa, luovuutta ja eettistä harkintaa.

      Miten onnistua?

      • Analysoi nykyiset työprosessit ja tunnista, missä tekoäly voi helpottaa toistuvia tehtäviä ilman, että työntekijöiden vaikutusmahdollisuudet heikkenevät.
      • Ota työntekijät mukaan tekoälytyökalujen valintaan ja testaukseen, jotta ne tukevat päätöksentekoa eivätkä syrjäytä sitä.
      • Aseta selkeät rajat tekoälyn itsenäisyydelle ja varmista, että inhimillinen harkinta säilyy tehtävissä, joissa empatialla ja eettisellä ajattelulla on keskeinen rooli.

        3. Hyvinvointi etusijalle

        Tällä hetkellä hieman yli puolet eurooppalaisista työntekijöistä (51 %) on tyytyväisiä työn ja vapaa-ajan tasapainoonsa. Tekoäly voi ajan myötä vaikuttaa tähän tilastoon suuntaan tai toiseen. Oikein hyödynnettynä se voi helpottaa työntekijöiden arkea keventämällä työkuormaa ja vähentämällä stressiä, mutta huonosti toteutettuna vaikutus voi olla päinvastainen. Onnistumisen avain on käyttää tekoälyä työkuorman analysointiin, uupumisriskien ennakointiin ja hyvinvointiohjelmien yksilölliseen räätälöintiin.

        Miten onnistua?

        • Hyödynnä tekoälyä työkuormien seurantaan ja uupumisriskien tunnistamiseen, jotta esihenkilöt voivat puuttua tilanteeseen ajoissa.
        • Räätälöi hyvinvointiohjelmat työntekijöiden tarpeiden mukaan tekoälyä hyödyntäen, esimerkiksi joustavilla työajoilla tai hyvinvointipalveluilla.
        • Kerää säännöllisesti työntekijöiden palautetta ja kehitä tekoälypohjaisia hyvinvointiratkaisuja sen pohjalta.

          4. Ole avoin tekoälyn käytöstä

          Tekoälyn toiminta voi usein vaikuttaa epäselvältä, mikä voi herättää työntekijöissä epäluottamusta ja huolta. SD Worxin tutkimuksen mukaan 21 % työntekijöistä pelkää, että tekoäly tekee merkittävän osan heidän tehtävistään tarpeettomiksi. Työnantajan tehtävänä on hälventää näitä huolia olemalla avoin tekoälyn roolista ja luomalla tilaa keskustelulle sen käytöstä.

          Miten onnistua?

          • Kerro selkeästi ja säännöllisesti, missä ja miten tekoälyä hyödynnetään HR-prosesseissa. Kannusta myös muita tiimejä toimimaan samalla tavalla.
          • Järjestä kyselytilaisuuksia ja keskustelufoorumeita, joissa työntekijät voivat esittää kysymyksiä ja jakaa huoliaan.
          • Luo palautekanava, jossa työntekijöiden näkemykset otetaan huomioon tekoälyn kehityksessä ja käytössä.

            5. Panosta osaamisen kehittämiseen

            Ei ole yllättävää, että tekoäly herättää huolta työntekijöissä, jos he eivät koe osaavansa käyttää uusia teknologioita. SD Worxin tutkimuksen mukaan 34 % työntekijöistä kokee, etteivät he saa riittävästi koulutusta uusien työkalujen hallintaan. Tarjoamalla koulutusta digitaalisiin taitoihin, tekoälyn etiikkaan ja datan analysointiin työnantaja voi varmistaa, että työntekijät pärjäävät teknologian kehittyessä – ja samalla osoittaa sitoutumista heidän urakehitykseensä.

            Miten onnistua?

            • Kehitä räätälöityjä oppimisohjelmia, jotka keskittyvät tekoälyyn ja uusiin digitaalisiin työkaluihin.
            • Tee yhteistyötä oppilaitosten tai verkko-opiskelualustojen kanssa, jotta työntekijät saavat helposti saatavilla olevaa koulutusta.
            • Arvioi ja päivitä koulutussisältöjä säännöllisesti, jotta ne pysyvät ajan tasalla tekoälyn kehityksen kanssa.

             

              Etsitkö vinkkejä tekoälyn hyödyntämiseen HR:ssä?

              Tutustu blogiimme: Kuinka ottaa tekoäly käyttöön HR:ssä? 6 askelta

              Lue blogi