Yhä useammalta yritykseltä vaaditaan kestävyysraportointia, eli arviointia yrityksen liiketoiminnan sosiaalisista ja ympäristöön liittyvistä vaikutuksista. Tämä johtuu siitä, että EU:n uusi kestävyysraportointidirektiivi CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) asettaa korkeampia vaatimuksia siitä, mitä yritysten on mitattava ja miten tiedot on esitettävä. Yksi tapa, miten vastuullisuudesta raportoidaan, on ESG (Environmental, Social and Governance).
Miksi HR on avainasemassa ESG-työssä?
HR-asiantuntijat ovat avainasemassa ESG-työssä, sillä heillä on käsissään kasvava määrä dataa, jota hyödyntää vastuullisuusraportointiin – etenkin sosiaalisen vastuun osalta.
Nyt viimeistään on HR:n hyvä sukeltaa syvemmälle saatavilla olevaan dataan ja analysoida sitä ESG-raportoinnin vaatimusten täyttämiseksi. Tämä auttaa yritystä myös tekemään arvokkaita oivalluksia mm. tasa-arvosta, osallisuudesta ja henkilöstön hyvinvoinnista.
HR:stä johdon strateginen kumppani
Organisaatioiden lisääntynyt vastuu ESG-vaatimusten täyttämiseksi voi tarkoittaa sitä, että henkilöstöhallinnolla on nyt mahdollisuus tulla johdon strategiseksi kumppaniksi, jos se ei sitä ole jo.
Keräämällä ja raportoimalla keskeisiä tietoja HR voi nyt osallistua organisaation tulevaisuutta koskevien strategisten suunnitelmien laatimiseen, mikä auttaa tekemään yrityksestä kestävämmän työpaikan, jossa ihmiset viihtyvät.
”Tulokset antavat johdolle vastauksia siihen, miten työskennellä paremmin, kestävämmin ja tasa-arvoisemmin”, Jan sanoo. ”Tämä ei koske vain työntekijöitä vaan myös toimittajia ja freelancereita. HR-data osoittaa, näyttääkö toimitusketju kaikkien työntekijöiden kannalta hyvältä.”
Oikeat tiedot tarkempaan rekrytointiin
ESG-raporttia varten kerätty data voi myös auttaa HR-asiantuntijoita tehostamaan rekrytointiprosessia, mikä on nykyään yhä tärkeämpää.
”Kilpailu on kovaa ja on vaikea löytää oikeita ihmisiä oikeisiin tehtäviin. Mutta oikeilla tiedoilla HR-asiantuntijoita voidaan auttaa saamaan aikaan kokonaisvaltaista osaamisen johtamista. Silloin nähdään nopeasti, missä tarvitaan lisää resursseja ja milloin ihmiset saattavat haluta vaihtaa roolia. Datan avulla voidaan toimia ennakoivasti ja tarjota uusia haasteita varhaisessa vaiheessa työntekijöille, jotka muuten olisivat vaihtaneet työpaikkaa”, Jan sanoo.
HR voi myös varmistaa, että organisaatiot toimivat kestävällä ja kilpailukykyisellä tavalla.
”HR-asiantuntijoiden on nyt mietittävä tulevaisuuden työmahdollisuuksia. Miltä tulevaisuuden työmarkkinat näyttävät tekoälyn myötä? Miten voimme sitouttaa työntekijöitä, jotta meillä olisi kestävämpiä prosesseja?”
Uuden kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) myötä tiukentuneet vastuullisuusraportointivelvollisuudet vaikuttavat tulevina vuosina yhä useampaan yritykseen, mikä voi auttaa vahvistamaan HR:n asemaa johdon strategisena kumppanina.
”Kaikkien organisaatioiden on keskityttävä ESG:n sosiaaliseen vastuuseen, koska kaikki organisaatiot rakentuvat pohjimmiltaan ihmisten varaan. Työntekijät ovat yrityksen todellista pääomaa ja meidän vastuullamme on huolehtia heistä”, Jan sanoo.
Webinaari: HR ja ESG
Haluatko tietää lisää siitä, miten HR voi täyttää ESG-raportoinnin vaatimukset ja mitä hyötyä se tuo koko organisaatiolle? Ilmoittaudu siinä tapauksessa webinaariimme: ESG and HR – Creating a culture promoting sustainability.