Työelämässä tapahtuvien jatkuvien muutosten aikakaudella organisaatioiden haasteena on sopeutua ja tarjota joustavampia työkäytäntöjä. Kyse ei ole vain siitä, että työntekijöille annetaan mahdollisuus työskennellä kotoa käsin tai tarjotaan joustavia työaikoja, vaan siitä, että luodaan sellainen työkulttuuri, joka hyväksyy joustavuuden kaikissa sen eri muodoissaan.
Joustavat työajat
Pandemia on selvästi vaikuttanut eniten siihen, millaisia joustamismahdollisuuksia työhön liittyen on tarjolla. Etätyöstä tuli pandemian aikana pakollista monille toimihenkilöille, ja yhä useammat työnantajat alkoivat tarjota joustavia työaikoja esimerkiksi tukeakseen vanhempia, jotka kamppailevat lisääntyneiden lastenhoitovelvollisuuksien kanssa.
Tutkimuksemme mukaan 45 prosenttia (%) työnantajista sallii joustavat työajat tai -aikataulut, mutta vain 29 prosenttia (%) työntekijöistä voi vapaasti päättää, milloin työskentelee. Tämä ristiriita osoittaa, että yritysten on pyrittävä tarjoamaan todellista joustavuutta.
Erilaiset työntekomuodot
Etätyö ja joustavat työajat ovat vain muutamia esimerkkejä erilaisista joustavista työjärjestelyistä, jotka voivat auttaa työntekijöitä löytämään paremman tasapainon työn ja yksityiselämän välillä.
Todellisen joustavuuden luomiseen on runsaasti hyödyntämättömiä mahdollisuuksia. Yritykset voivat tarkastella muun muassa työnjaon uudelleenjärjestelyä, joustavia palkkausjärjestelmiä, vuosityöaikaa ja vaiheittaista eläkkeelle siirtymistä – vastatakseen paremmin työntekijöiden yksilöllisiin joustavuuden tarpeisiin.