1. Home>
  2. Inspiroidu>
  3. HR >
Usein kysytyt kysymykset ESG- ja CSRD-vaatimuksista

ESG ja CSRD – usein kysytyt kysymykset

Miten ESG-vaatimukset ja EU:n kestävän kehityksen direktiivit vaikuttavat HR- ja palkka-asiantuntijoihin? Mitä tietoja sinun on kerättävä ja ketkä ovat lopulta raportointivastuussa? 

Kestävyysraportointidirektiivi (CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive) tarkoittaa merkittävää muutosta henkilöstö- ja palkka-alan ammattilaisille. Monet miettivätkin, miten se tulee vaikuttamaan omaan työnkuvaan. Webinaarissamme ”ESG and HR – Creating a culture promoting sustainability” käsittelimme aihetta perusteellisesti asiantuntijoidemme johdolla. Tämä blogi täydentää webinaarissa käsiteltyjä aiheita keskittyen erityisesti vastuullisen yrityskulttuurin rakentamiseen.

Miten Agenda 2030, ESG ja CSRD liittyvät toisiinsa?

Agenda 2030 on YK:ssa sovitun kestävän kehityksen ohjelma, joka asettaa tavoitteita globaalin hyvinvoinnin ja kestävän tulevaisuuden edistämiseksi. Sen 17 tavoitetta käsittelevät esimerkiksi köyhyyttä, ilmastonmuutosta ja sukupuolten välistä tasa-arvoa.

ESG (Environmental, Social, Governance) on viitekehys, jolla arvioidaan organisaation vaikutuksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapoihin.

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) on EU:n direktiivi, joka velvoittaa yrityksiä raportoimaan kestävyysasioistaan ESG-periaatteiden mukaisesti.

Mikä on kestävyysraportoinnin tarkoitus?

CSRD:n tarkoituksena on:

  • Lisätä tietoisuutta yritysten vaikutuksista yhteiskuntaan ja ympäristöön.
  • Edistää muutosta kannustamalla yrityksiä vähentämään haitallisia vaikutuksiaan.
  • Vahvistaa kestävyystoimia tiukempien raportointivaatimusten avulla.
  • Parantaa kestävän kehityksen raportoinnin läpinäkyvyyttä ja vertailtavuutta, jotta investointeja voidaan ohjata kestäviin kohteisiin.

Mitkä osastot ovat vastuussa kestävyysraportoinnista?

Kestävyysraportointiin osallistuu yleensä useita osastoja, kuten HR, talous, palkanlaskenta, IT, myynti, markkinointi, tuotanto ja logistiikka.

    Kestävyysraportointiin (CSRD) osallistuvat osastot yrityksissä

      Miten HR- ja palkka-asiantuntijat voivat osallistua CSRD-tietojen keruuseen?

      HR- ja palkanlaskentaosastojen on ymmärrettävä CSRD:n vaatimukset, tehtävä yhteistyötä muiden osastojen kanssa, kehitettävä prosesseja tiedonkeruuta varten sekä varmistettava tarvittavien tietojen saatavuus.

      • CSRD – opi ja ymmärrä: On tärkeää ymmärtää, mitä CSRD tarkoittaa ja miten se vaikuttaa yrityksesi toimintaan.
      • Yhteistyö muiden osastojen välillä: HR- ja palkanlaskentaosastojen on tehtävä tiivistä yhteistyötä esimerkiksi talous- ja lakiosastojen kanssa kattavan raportoinnin varmistamiseksi.
      • Tarkastele järjestelmiä ja kehitä prosesseja: Yrityksesi saattaa tarvita uusia järjestelmiä ja prosesseja tarvittavien tietojen keruuseen ja raportointiin.
      • Varmista tietojen saatavuus: HR- ja palkka-asiantuntijoilla on hallussaan keskeisiä tietoja, joita tarvitaan raportoinnissa etenkin sosiaalisen vastuun osalta.
         

        📢 Webinaari: ESG ja CSRD

        Katso nauhoitettu webinaarimme ”ESG and HR - Creating a culture promoting sustainability”, jossa asiantuntijamme keskustelevat siitä, miten HR ja ESG liittyvät toisiinsa ja mitä HR-asiantuntijoiden tulee aiheesta tietää!

          Katso webinaaritallenne

          Mitä tietoja HR- ja palkka-asiantuntijoiden on tuotettava kestävyysraportointidirektiiviä varten?

          Henkilöstö- ja palkanlaskentaosastojen on raportoitava tietoja ESRS S1:stä (oma työvoima), ESRS S2:sta (ulkopuoliset yrityksen arvoketjussa työskentelevät) ja ESRS G1:stä (yrityksen hallintotavat). Tärkeitä raportoitavia tietoja ovat muun muassa monimuotoisuus, rekrytointi, palkat ja etuudet, työterveys sekä henkilöstön kehittäminen.

            Taulukko tiedoista, joita tarvitaan vastuullisuusraportointiin

             

            Mitä ESRS S1 ja S2 tarkoittavat?

            ESRS S1 kattaa organisaation oman henkilöstön, kun taas ESRS S2 keskittyy organisaation arvoketjussa työskenteleviin henkilöihin. Molemmat standardit käsittelevät esimerkiksi monimuotoisuutta, palkitsemista, työturvallisuutta ja henkilöstön kehittämistä.

            ESRS G1 puolestaan koskee yrityksen toimintatapoja, kuten ihmisoikeuksia ja eettisiä käytäntöjä, joissa HR- ja palkkaosastoilla on merkittävä rooli.

            Lue lisää: Miten kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) etenee? 4 eri vaihetta

              Mistä HR- ja palkka-asiantuntijat löytävät tarvittavat tiedot CSRD-raportointia varten?

              Dataa löytyy useista järjestelmistä. HR-järjestelmästä saa esimerkiksi henkilötiedot sekä työntekijöiden koulutukset ja suoritusarvioinnit. Palkkajärjestelmästä saa taas tiedot palkoista, bonuksista ja työsuhde-eduista. Työntekijöille järjestetyistä työtyytyväisyyskyselyistä voi löytyä tietoa asenteista ja mielipiteistä.

                SD Worx HR -järjestelmän anlytiikkaa ja HR-dataa

                 

                Miten SD Worx voi tukea CSRD-raportointia?

                SD Worxin järjestelmät voivat helpottaa tietojen tuottamista CSRD-raportointia varten.

                SD Worx W -palkkajärjestelmä voi tuottaa räätälöityjä raportteja palkoista, bonuksista, vanhempainvapaasta, sairauspäivien määrästä ja ylityötunneista.

                SD Worx HR -järjestelmä sekä työajanseurannan ratkaisut tarjoavat yksityiskohtaista dataa mm. työtunneista, poissaoloista, sairauslomista ja henkilöstön vaihtuvuudesta. Lisäksi HR-järjestelmä mahdollistaa edistyneen haun ja räätälöidyt raportit, esimerkiksi työmatkojen hiilijalanjäljestä. 

                  Katso webinaaritallenne: ESG and HR – Creating a culture promoting sustainability

                  Haluatko tietää lisää ESG-vaatimuksista ja siitä, miten HR voi parhaiten täyttää ne? Katso siinä tapauksessa nauhoitettu webinaarimme "ESG and HR – Creating a culture promoting sustainability" täyttämällä alla oleva lomake. Saat linkin tallenteeseen sähköpostiisi.