Miten varmistat palkkahallinnon sujuvuuden yrityksen kasvaessa?
Palkanhallinta on hyvin dynaamista ja monimutkaista, ja sitä muokkaavat kehittyvä teknologia, lainsäädäntö ja työntekijöiden odotukset. Työntekijät haluavat nyt palkkaukseen enemmän avoimuutta ja joustavuutta kuin koskaan ennen, mikä näkyy muuttuvissa sääntelyissä eri puolilla Eurooppaa.
Näihin odotuksiin voidaan vastata vain kasvavan teknologiavalikoiman avulla, ja monimutkaisuus lisääntyy entisestään yritysten laajentuessa kansainvälisesti. Tämän vuoksi on tärkeää joko kehittää runsaasti osaamista yrityksen sisällä tai ulkoistaa palkkahallinto yhteistyökumppanille, jolla on asiantuntemusta ja kokemusta kansainvälisestä palkanlaskennasta.
Tutkimukseen vastanneista kaikenkokoisista suomalaisista yrityksistä 49 % katsoo omaavansa riittävästi sisäistä osaamista. Peräti 30 % suomalaisista yrityksistä kokee, että sisäistä osaamista ei ole riittävästi.
Palkka-asiantuntijuuden muuttunut määritelmä
Palkanlaskenta-alan kehittyessä myös ”palkka-asiantuntijuuden” määritelmä on muuttunut. Nykyään kyse ei ole vain siitä, että on oltava ajan tasalla palkanlaskennan lainsäädännöstä ja tunnettava tekniset ratkaisut läpikotaisin. Palkanlaskennan asiantuntijuus edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa: on otettava askel taaksepäin ja ymmärrettävä, miten palkanlaskenta sopii yhteen muun HR-ekosysteemin kanssa.
Palkanlaskennan asiantuntijuus tarkoittaa kykyä integroida palkanlaskenta muihin HR-toimintoihin, kuten työaikaan ja poissaoloihin, palkitsemisstrategiaan ja henkilöstösuunnitteluun. Tämä ei ainoastaan tehosta henkilöstöhallinnon toimintoja jakamalla tietoja reaaliaikaisesti, vaan myös varmistaa, että käytössäsi on aina yhtenäiset henkilöstötiedot kaikissa HR-toiminnoissa.
Palkka-asiantuntijuuteen kuuluu myös palkanlaskennan analytiikan hyödyntäminen tietojen tuottamiseen muun muassa henkilöstötrendeistä ja palkkakustannuksista, mikä voi auttaa parempien strategisten päätösten tekemisessä.
Palkanlaskennan osaamisen hankkiminen
Nyt on jo selvää, ettei kukaan yksittäinen henkilö pysty tarjoamaan sellaista osaamista, jota tarvitset palkanlaskennan sujuvuuden varmistamiseksi yrityksesi kasvaessa. Sinun ei myöskään tarvitse valita, pidätkö palkanlaskennan ja siihen liittyvän osaamisen täysin yrityksesi sisällä, vai ulkoistatko ne kokonaan kumppanille – vaikka tutkimuksemme mukaan noin kolmannes työnantajista ajattelee näin.
Keskimäärin 32 prosenttia eurooppalaisista työnantajista sanoo pitävänsä SaaS-ratkaisua parempana kuin palkanlaskennan ulkoistamista, sillä se antaa heille mahdollisuuden työskennellä itsenäisesti. Mutta onko itsenäinen palkanlaskenta sellainen asia, johon yrityksesi tulisi pyrkiä?
Haluatko saada lisää asiantuntijaneuvoja suurimmista palkkakysymyksistä?
Mitä tutkimuksemme paljastaa
Kun on kyse työntekijöiden palkkaamisesta kansainvälisesti, yritykset joutuvat usein suhtautumaan itsenäiseen palkkahallintoon eri tavalla. Kyselyyn vastanneista kansainvälisistä työnantajista 97 prosenttia ilmoitti käyttävänsä yhtä tai useampaa kansainvälistä palkkahallinnon palveluntarjoajaa. Koska työsuhteita koskevat säännöt, taloudelliset olosuhteet ja paikallinen kulttuuri vaihtelevat hyvin paljon maittain, on paljon helpompaa saada palkkahallinnon asiantuntemusta ulkopuolelta kuin yrittää kehittää sitä sisäisesti.
Vaikka on yleensä helpompaa ja kustannustehokkaampaa keskittää ulkoistetut toiminnot mahdollisimman harvalle palkkapalvelukumppanille, vain 22 prosenttia kyselyyn vastanneista luottaa tällä hetkellä siihen, että yksi ainoa palveluntarjoaja kykenee auttamaan heitä kaikissa maissa, joissa he toimivat. Useimmat yritykset (41 %) valitsevat ensisijaisen eurooppalaisen palkkapalvelukumppanin, joka työskentelee pienempien paikallisten kumppaneiden kanssa, kun taas 33 prosenttia yrityksistä työskentelee useiden paikallisten palkkatoimittajien kanssa.
Tulevaisuudenkestävä palkkahallinto
Kansainvälinen rekrytointi yleistyy koko ajan, ja etätyön suosion myötä se voi olla kustannustehokas työllistämisvaihtoehto riippumatta siitä, toimiiko yrityksesi sillä alueella, jolta rekrytoit. Olipa organisaatiosi tuleva kasvu millainen tahansa, on tärkeää alkaa luomaan strategiaa siitä, miten yrityksesi aikoo hallinnoida palkka-asiantuntijuutta. Varmista, että sinulla on palkkahallintoon liittyvää osaamista niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Silloin sinulla on paras mahdollinen valikoima osaavia ihmisiä ja työkaluja, jotta voit selättää tulevat palkkahallinnon haasteet onnistuneesti.
Lataa Palkkakompassi-opas kokonaisuudessaan – saat sen suoraan sähköpostiisi!
Mikael Sundin
Head of Nordic Service Delivery