1. Home>
  2. Inspiroidu>
  3. Palkkahallinto>
Palkkakompassi-oppaan blogi miten tekoäly voi auttaa nyt ja tulevaisuudessa

Kuinka tekoäly voi auttaa palkanlaskennassa, nyt ja tulevaisuudessa?

Vain 15 prosenttia suomalaisista yrityksistä käyttää tällä hetkellä tekoälyä palkanlaskennassa, kun koko Euroopan luku on lähemmäs 22 prosenttia.

    Tekoäly (AI) on tullut yhä suositummaksi henkilöstöhallinnossa, ja tekoälyn integrointi palkkajärjestelmiin on jatkuvasti kehittyvä alue. Vaikka vain viidesosa eurooppalaisista yrityksistä on ottanut tekoälyteknologian käyttöön palkanlaskentajärjestelmissään, myönteiset vaikutukset voivat olla merkittäviä.

    Tekoäly automatisoi palkanlaskentaa, vähentää manuaalisia tehtäviä ja tunnistaa virheet tarkasti, mikä osaltaan parantaa vaatimustenmukaisuutta.

      AI vs. Automaatio

      HR-teknologiassa termejä ”automaatio” ja ”tekoäly” käytetään usein synonyymeinä, vaikka niillä on eri tehtävät. Automaatio käsittelee toistuvia tehtäviä, kun taas tekoäly tarjoaa syvempää kehittyneisyyttä oppimalla ja kehittymällä jatkuvasti. Palkanlaskennassa tekoäly on muutakin kuin pelkkää tehtävien suorittamista; kyse on oppimisesta, sopeutumisesta ja optimoinnista monimutkaisten asioiden – kuten muuttuvien säännösten ja yrityksen käytäntöjen – käsittelyyn.

      Maailman talousfoorumin viimeisimmässä Future of Jobs -raportissa ennustetaan, että 65 prosenttia kaikista tietojenkäsittelytehtävistä automatisoidaan vuoteen 2027 mennessä. Tämä osoittaa, miten tärkeää tekoälyn ja automaation käyttöönotto on ja miten nopeasti se etenee. Tämä ennustaa uutta aikakautta tehokkaille järjestelmille, jotka käsittelevät saumattomasti monimutkaisia palkanlaskentatehtäviä, vähentävät ihmistyötä ja parantavat prosessien laatua.

        Haluatko saada lisää asiantuntijaneuvoja suurimmista palkkakysymyksistä?

          Tutustu Palkkakompassi-oppaaseen

          Vapauta tekoälyn potentiaali palkkahallinnossa

          Palkkahallinnossa tekoäly ei ole vain käsite, vaan todellisuutta, joka muuttaa palkanlaskentaa. Tekoälyjärjestelmät lisäävät tehokkuutta aina verokoodien automaattisesta päivittämisestä lainsäädäntömuutosten nopeaan integroimiseen. Ne toimivat tarkkoina seurantajärjestelminä, jotka havaitsevat välittömät poikkeamat reaaliajassa, varmistavat tarkan käsittelyn ja maksimoivat taloudellisen tehokkuuden ennakoivan analytiikan avulla.

          Tekoälyn täyden potentiaalin hyödyntäminen edellyttää strategista lähestymistapaa tietojen integrointiin ja jäsentämiseen. Kyse ei ole siitä, että on olemassa dataa, vaan että on olemassa oikeanlaista dataa – täsmällistä, ajantasaista ja räätälöityä. Ilman tätä perustaa kehittyneimmätkin tekoälymallit voivat epäonnistua. Kyse on datan huolellisesta kuratoinnista, puhdistamisesta ja integroinnista, jotta generatiiviset tekoälysovellukset voivat toimia.

            Per Johansson
            Tekoälyn täyden potentiaalin hyödyntäminen edellyttää strategista lähestymistapaa tietojen integrointiin ja jäsentämiseen. Kyse ei ole vain siitä, että tietoa on olemassa, vaan myös siitä, että on olemassa "oikeaa" tietoa - täsmällistä, ajantasaista ja räätälöityä. Ilman tätä perustaa kehittyneimmätkin tekoälymallit voivat epäonnistua.
            Per Johansson
            Per Johansson, Development Director, SD Worx Lön

            Mitä tutkimuksemme kertoo?

            Näistä haasteista huolimatta tekoälyn käyttäminen palkanlaskentajärjestelmissä tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia parantaa tarkkuutta, lisätä vaatimustenmukaisuutta ja varmistaa palkanlaskennan tulevaisuudenkestävyys yhä monimutkaisemmassa sääntely-ympäristössä. Tutkimuksemme mukaan kolmannes eurooppalaisista työnantajista investoi tällä hetkellä aktiivisesti tekoälyteknologiaan työpaikoilla.

            Tulevaisuudessa tekoäly voi mullistaa palkkahallintoa edistyksellisillä ominaisuuksilla, kuten kehittyneillä järjestelmillä petosten havaitsemiseen, entistä paremmilla työntekijöiden itsepalveluportaaleilla sekä tekoälyyn perustuvilla neuvontapalveluilla, jotka voivat neuvoa optimaalisen palkkastrategian laatimisessa ennakoivan mallintamisen perusteella.

              Palkat innovaatiomahdollisuutena

              Tekoälyn tehokas integrointi palkkajärjestelmiin edellyttää strategista suunnittelua, joka tukee organisaation laajempia tavoitteita. Henkilöstö- ja talousjohtajien tulisi ymmärtää, kuinka tekoäly voi parantaa palkanlaskennan lisäksi myös liiketoiminnan yleistä tehokkuutta. On tärkeää käsitellä haasteita, kuten tietojen eheyttä ja henkilöstöhallinnon osaamisen kehittämistä sekä varmistaa yhteensopivuus olemassa olevan teknologiainfrastruktuurin kanssa.

              Integroimalla tekoälyä palkanlaskentaan yritykset voivat saavuttaa merkittäviä tehokkuushyötyjä ja muuttaa perinteisiä käytäntöjä. Henkilöstöjohtajien tulisi pitää palkkahallintoa strategisena innovaatiomahdollisuutena. Tekoälyä hyödyntämällä yritykset voivat lisätä tarkkuutta, parantaa vaatimustenmukaisuutta ja varmistaa palkkahallinnon tulevaisuudenkestävyyden yhä monimutkaisemmassa sääntely-ympäristössä.

                Lataa Palkkakompassi-opas kokonaisuudessaan - saat sen suoraan sähköpostiisi!