1. Home>
  2. Inspiroidu>
  3. Palkitsemiskompassi>
Palkitsemiskompassi 2024

Kuinka paljon tulisi käyttää palkkoihin verrattuna muihin etuihin?

Tasapainoilu palkkojen ja etuuksien välillä on haastavaa: tutkimuksemme mukaan 41 % suomalaisista ja 43 % kaikista eurooppalaisista työnantajista kamppailee löytääkseen sopivan tasapainon houkuttelevan palkitsemisen ja hallittavien työvoimakustannusten välillä. Budjetin viisas hallinta on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää, sillä 60 % suomalaisista ja 53 % eurooppalaisista työnantajista raportoi kokonaispalkkakustannusten olevan nousussa ja keskimääräisen palkankorotuksen ennustetaan olevan Suomessa 5 % ja 11 % koko Euroopassa tulevana vuonna.

    Työnantajat, jotka kokevat tasapainottelun houkuttelevan palkitsemisen ja hallittavien työvoimakustannusten välillä haastavana

    Palkitsemiskompassi 2024

    41 % suomalaisista ja 43 % eurooppalaisista työnantajista kokee, että palkitsemisen ja kustannusten hallinnan tasapainottaminen on  haasteellista.

    Pelkät palkankorotukset eivät ole kokonaisvaltainen, kestävä tai tehokas palkitsemisstrategia. Jos tavoitteena on houkutella, motivoida ja sitouttaa parhaat osaajat, on tärkeää jakaa budjetti harkiten palkankorotusten sekä taloudellisten ja ei-taloudellisten etuuksien välillä. Erityisesti Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa suosittu ei-taloudellinen etu on työntekijän tukiohjelma (Employee Assistance Program, EAP), joka tarjoaa tukea moniin työntekijöiden tarpeisiin, kuten mielenterveyspalveluihin.

      Katso lisää tutkimustietoa ja vinkkejä Palkitsemiskompassi-oppaasta

        Tutustu Palkitsemiskompassiin

        Paikallisesta verotuksesta riippuen tietyistä luontoiseduista voi jäädä työntekijälle enemmän käteen kuin vastaavasta palkankorotuksesta. Nämä edut voivat olla verotehokkaampia kuin suorat palkankorotukset, mikä tuo taloudellista hyötyä sekä yritykselle että työntekijöille. Edut ja niiden verotus voivat vaihdella suuresti Euroopan sisällä, joten on tärkeää kysyä neuvoa paikalliselta asiantuntijalta. 

        Lisäksi palkkavertailujärjestelmän käyttöönotto voi auttaa hallitsemaan palkkoja tehokkaasti nyt ja tulevaisuudessa. Se auttaa varmistamaan kilpailukykyiset palkat, jotka ovat linjassa alan standardien ja alueellisten erojen kanssa. Tällainen strateginen lähestymistapa tukee sekä taloudellista vastuullisuutta että työntekijöiden tyytyväisyyttä – mikä johtaa työntekijöiden sitoutumiseen.

          Lataa Palkitsemiskompassi-opas kokonaisuudessaan

          Maksuttoman oppaan selkeät ja käytännönläheiset ohjeet auttavat sinua tehostamaan palkitsemisstrategiaasi askel askeleelta ja hyödyntämään palkitsemisen täyden potentiaalin.