1. Home>
  2. Inspiroidu>
  3. HR >
Saana Rossi

Rekrytointihaasteiden taklaaminen pk-yrityksissä

Rekrytointi on monille yrityksille hikinen ponnistus, ja erityisesti se voi olla sitä pienemmille yrityksille, joiden resurssit ja brändit eivät välttämättä ole yhtä näkyviä ja vaikuttavia kuin suuremmilla kilpailijoilla. Mutta älä anna kokosi määritellä mahdollisuuksiasi – pk-yrityksillä on omat valttikorttinsa, jotka voivat auttaa rekrytointihaasteiden taklaamisessa. 

 

1. Ymmärrä itseäsi

Rekryhaasteet voivat johtua monista eri syistä. Ennen kuin voit vakuuttaa potentiaaliset osaajat, on hyvä tarkastella omaa toimintaasi ja ymmärtää, mikä tekee yrityksestäsi sen mitä se on. Kysy itseltäsi kysymyksiä kuten: Miksi osaajan pitäisi kiinnostua juuri teistä eikä naapurista? Miksi työntekijät valitsevat teidät? Miksi teillä viihdytään? Miksi ei? Mikä tekee työntekijäkokemuksestanne erityisen? Millaista palautetta olette saaneet johtamisesta ja kulttuuristanne? Mitä teistä ajatellaan? Mikä erottaa teidät muista? Katse kannattaa kääntää aina ensiksi sisälle. Vastaukset näihin kysymyksiin voivat auttaa tunnistamaan yrityksesi vahvuuksia ja tiedostamaan haasteita.

 

2. Ihmiset haluavat työskennellä hyville työnantajille

Hyvä uutinen kaikille hyville työnantajille: ihmiset haluavat lähtökohtaisesti työskennellä teille. Hyvyys on kuitenkin aina subjektiivista, ja toiselle hyvä työpaikka voi tarkoittaa eri asioita kuin toiselle. On kuitenkin olemassa universaaleja piirteitä, jotka vetoavat useimpiin. Pienillä yrityksillä on paljon ominaisuuksia, jotka voivat kiinnostaa potentiaalisia työntekijöitä. Ne voivat olla nopeita ja ketteriä toiminnassaan ja päätöksissään, ja mahdollistaa joustavampaa työntekoa. Pk-yritykset voivat tarjota monipuolisia rooleja ja mahdollisuuden olla mukana tekemässä merkittäviä päätöksiä sekä vaikuttaa näkyvämmin yrityksen menestykseen. Niillä voi myös olla tiiviimpi ja läheisempi yhteisö, jossa ihmiset tuntevat toisensa. Ovatko nämä totta myös yrityksessäsi? Jos on, korosta niitä. Vink. lue aiheesta lisää edellisestä blogistani. ;)

 

3. Älä hio särmiä 

Avoimuus ja aitous ovat valtteja kilpailtaessa suurempien yritysten kanssa. Työnantajilla saa olla persoonaa ja luonnetta. Yhtä lailla kuin rekrytoinnissa ei kannata odottaa täydellistä ehdokasta, ei työnantajankaan tarvitse olla täydellinen, eikä yrityksen tarvitse näyttää sen suuremmalta kuin se on. Aitous ja rehellisyys rakentavat uskottavuutta. Epätäydellisyys on kiinnostavampaa kuin koristeltu täydellisyys. Ole siis aidosti sellainen kuin olet kaikkine puolinesi.

 

4. Riko tabu 

Palkkaus ja rahasta puhuminen on yksi suomalaisen työelämän suurista tabuista. Ne yritykset, jotka avaavat palkkausta jo alkuvaiheessa kun osaajia haetaan, herättävät luottamusta. Ota siis palkkahaitarin ja palkitsemismallin avaaminen mukaan jo heti alusta alkaen. EU:n palkka-avoimuusdirektiivi tulee joka tapauksessa voimaan viimeistään 2027. Miksi et olisi askeleen edellä?

 

5. Luovu hitaasta ja raskaasta 

Isojen yritysten hitaat ja raskaat prosessit eivät kuulu pienempien maailmaan. Pk-yrityksillä on mahdollisuus tehdä asioita ketterästi myös rekrytoinnissa. Pidä rekrytointiprosessi nopeana, joustavana, ehdokaslähtöisenä ja helppona. Älä vaadi haussa mitään sellaista, millä ei ole merkitystä varsinaisen työn kannalta. Mahdollista matalan kynnyksen yhteydenotto eri keinoin, kuten WhatsApilla, puhelulla, soittopynnöllä, sähköpostilla tai LinkedInissä. Päästä ehdokkaat keskustelemaan tehtävästä ja yrityksestä myös tulevien kollegoidensa kanssa. 

 

Pk-yritykset voivat loistaa rekrytoinnissa, kun he tietävät vahvuutensa ja käyttävät niitä hyödykseen. Ole aito, rohkea ja ketterä, äläkä pelkää olla esillä sellaisena kuin olet.

 

Saana Rossi, 5.10.2023

 

Blogin kirjoittaja, Saana Rossi, on yksi Suomen tunnetuimmista HR- ja rekrytointivaikuttajista, puhuja, advisor, hallitusten jäsen ja kirjailija. Saana on toiminut HR:n, rekrytoinnin ja viestinnän parissa 15 vuoden ajan ja on uransa aikana rekrytoinut tuhansia ammattilaisia. Saana työskenteli pitkään teknologiayhtiö Vincitissä (Euroopan paras työpaikka 2016 & Suomen paras työpaikka 2014, 2015, 2016 ja 2022 by Great Place To Work) mm. henkilöstön menestymisestä vastaavana johtajana. Syksyllä 2021 hän jätti päivätyönsä HR-johtajana ja lähti tavoittelemaan lapsuuden unelmaa kirjailijana. Kirjoittamisen ohessa Saana konsultoi johtamisesta, kulttuurista ja kasvusta sekä toimii yritysten advisorina ja hallituksissa. Saanan esikoiskirja Rekrytoija julkaistiin 2020. Vuonna 2018 hänet palkittiin ensimmäisenä Suomessa Vuoden rekrytoijana.

 

 

    Palkka-avoimuus tulee – oletko valmis?

    Tax & Legal -verkkokoulutus 28.11. klo 13-14:30

    Palkka-avoimuusdirektiivi on hyväksytty EU-tasolla, ja se tulee kansallisella lainsäädännöllä voimaan vuonna 2027. Jo nyt kannattaa alkaa valmistautumaan sen mukanaan tuomiin vaatimuksiin.  

    Tässä koulutuksessa otetaan kantaa siihen, miten palkka-avoimuus vaikuttaa rekrytointiin, työnantajan viranomaisraportointivelvollisuuksiin ja tietojenantamisvelvollisuuteen sekä työntekijöille että näiden edustajille. Kouluttajana toimii Maria “Maisa” Setälä HR Legal Services Oy:stä. 

      Lue lisää ja ilmoittaudu
      Saana Rossi

      Saana Rossi

      Kirjailija, puhuja, advisor, hallitusten jäsen