Euroopan parlamentti hyväksyi palkka-avoimuusdirektiivin maaliskuussa 2023, mikä tarkoittaa sitä, että jokaisen EU-maan on implementoitava direktiivin vähimmäisehdot omaan kansalliseen lainsäädäntöönsä.
Kuitenkin, kuten direktiivien täytäntöönpanoissa yleensä on tapana, jokainen EU-maa saa hieman ”armonaikaa” tämän lainsäädännön toteuttamiseen; palkka-avoimuuden osalta määräaika saattaa direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöä onkin täten vuonna 2026.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että direktiivin ehtoja ei vielä tarvitse kansallisesti noudattaa; huojentavia uutisia organisaatioille, joissa palkka-avoimuuteen ei vielä oltaisi täysin valmiita.
Vuosi 2026 tulee kuitenkin nopeammin kuin uskoa saattaisi, ja nyt onkin oiva hetki seurata, miltä kansallinen toteutus tulee näyttämään, ja alkaa pohtimaan niitä toimia, joita omassa organisaatiossa työnantajalta vaaditaan.
Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, miltä direktiivin tuomat reunaehdot kansallisessa lainsäädännössä tulevat näyttämään. Signaalia kuitenkin on ollut sen suuntaisesti, että Suomessa lainsäätäjän tahtotila on mennä sieltä, missä aita on matalampi, ja tyytyä täyttämään direktiivin tuomat vähimmäisvaatimukset. Toki niissäkin on jo tekemistä niin lainsäätäjällä kuin työnantajalla, joka lakisääteiset velvoitteet käytännössä toteuttaa.