1. Home>
  2. Inspiroidu>
  3. HR >
Laskuvarjohyppääjä laskeutumassa niitylle.

Laskuvarjohyppy työnantajan piikkiin - huikeasta unelmasta tuli totta

 

Tiia Veisberg ja Joona Lemmetty osallistuivat SD Worxin Sponsor the Spark -haasteeseen. Molempien suuri unelma, laskuvarjohyppy, toteutui osana haastetta. Miten kaikki tapahtui? Miten he pääsivät toteuttamaan unelmansa ja vieläpä työnantajan piikkiin? 
 
SD Worxin Sponsor the Spark -haaste syntyi, kun yrityksessä pohdittiin, mitä käytännössä tapahtuu otettaessa askel mukavuusalueen ulkopuolelle. Tieteen mukaan se stimuloi aivoista osaa, joka käsittelee luovuutta ja ongelmanratkaisukykyjä. Tästä hyötyvät niin yksilö kuin yritys. 

Yrityksen tavoitteena oli saada ihmiset rohkeasti kokeilemaan uusia asioita ja siten ylittämään itsensä eri tavoin. Osallistuminen haasteeseen oli työntekijöille yksinkertaista. Jokainen osallistuja kirjoitti ylös asian, jota halusi päästä kokeilemaan. Toive saattoi liittyä uuden harrastuksen aloittamiseen tai itsensä ylittämiseen. 

    Two people looking at the sky.

    Kahden erilaisen hyppääjän unelma

    Suomen SD Worxilta haasteeseen osallistuivat Espoossa työskentelevä Joona Lemmetty sekä Tiia Veisberg, joka työskentelee Virosta käsin, Tallinnan toimistolla.

    Lemmetty oli ensin aikeissa kirjoittaa toiveekseen enduromoottoripyöräkokeilun, mutta sitten mieleen tuli vieläkin hurjempi ehdotus. 
     
    ̶  Olen pitkään miettinyt, että olisi siistiä lähteä suorittamaan lupakirjaa, jotta pääsisi itse hyppimään. Tämän ajatuksen pohjalta tuli mieleen, että hei nythän olisi hyvä suhteellisen helpolla päästä kokeilemaan, miltä oikeasti tuntuu hypätä lentokoneesta, Lemmetty muistelee. 
     
    Veisberg puolestaan valitsi toiveekseen laskuvarjohypyn, koska hän pelkää korkeita paikkoja.

    ̶  Halusin voittaa pelkoni, Veisberg kertoo. 
     
    SD Worx toteutti Veisbergin ja Lemmettyn unelman kesällä 2022. Paikaksi valikoitui Ruotsi ja Stockholm Fallskärmsklubb -firma, joka sijaitsee Tukholmasta noin 100 kilometriä pohjoiseen.

    Sukellus mukavuusalueen ulkopuolelle

    Veisberg ja Lemmetty eivät olleet koskaan elämässään tehneet mitään laskuvarjohypyn kaltaista. 
     
    ̶  Olen jonkinlainen vauhtipää, vaikka en oikeastaan mitään hirveän extremeä ole harrastanut, jos ei laskettelua ja esimerkiksi moottoripyöräilyä lasketa, Lemmetty kertoo. 
     
    ̶  Oli ensimmäinen ja luulisin, että viimeinen kerta. Se tunne ei ollut sellainen, mitä odotin, Veisberg pohtii. 
     
    Lemmetty ja Veisberg hyppäsivät ohjaajien kanssa, eli kyseessä oli niin sanottu tandemlaskuvarjohyppy. Ohjaajien lisäksi jokaista hyppääjää kohden ilmassa olivat kuvaajat, jotka myös hyppäsivät ja kuvasivat ilmalennon.Varustuksiin kuuluivat hyppyhaalari, nahkakypärä, lasit ja itse valjaat. 

    Ohjaajan johdolla ilmaan

    Alussa, ennen lentokoneeseen nousua, hyppääjät punnittiin ja he täyttivät kyselyn, jossa kartoitettiin muun muassa terveyteen liittyviä asioita. 

    Jokaisella hyppääjällä oli oma ohjaajansa. Lemmetyn ohjaaja puhui suomea, mikä oli hänelle positiivinen yllätys. Myös Veisberg oli tyytyväinen ohjaajaansa, joka sai luotua hänelle hyvän kokemuksen korkeanpaikan kammosta huolimatta.
     
    Hyppyhetkellä haasteena oli sää: oli tuulista ja lisäksi oli sadekuuroja. Tämä vaikutti siten, että oli odotettava sopivaa hetkeä hypätä. Hyppy tehtiin 4000 metrin korkeudesta. 
     
    ̶  Kun tuli hypyn aika, ainoa ajatus oli, että nyt minä kuolen. Odotin adrenaliinia, mutta sitä ei tullut. Pelotti hirveästi, mutta halusin viedä loppuun aloittamani. Sanoin itselleni, että kyllä minä pystyn siihen, Veisberg tunnustaa.

    Uusia ajatuksia ilmassa leijaillessa

    Lemmettyä laskuvarjohypyssä yllätti eniten se, ettei hengittäminen suun kautta olekaan aivan helppoa, kun tiputaan taivaalta noin 200km/h. Kun itse varjo avattiin, se ei nykäissyt. 

    – Alussa ei ehtinyt miettimään mitään. Leijaillessa alas mieleen tuli ajatuksia. Mietin, että hittolainen, tässä me vaan leijutaan kilometrin korkeudella kankaanpalan ja muutaman narun varassa ja tuolla toi heinäpelto on alapuolella, Lemmetty kuvailee.
     
    Missään vaiheessa Lemmettyä ei kuitenkaan pelottanut. Parasta oli, kun pääsi itse ohjaamaan varjoa leijailtaessa alas.

      Two parachute jumpers on the ground in separate photos.

      Molemmilla onnistunut suoritus

      Molempien, niin Veisbergin kuin Lemmettyn, elämän ensimmäinen laskuvarjohyppy sujui todella hyvin. 

      Laskuvarjohypyn kautta Veisberg todisti itselleen, että pärjää pelottavissakin tilanteissa.  Hän oli iloinen, kun oli elossa:

      ̶  Olen hyvin ylpeä itsestäni, että tein sen, mutta yksi kerta riittää. 
       
      Lemmetty taas lähtisi uudestaan hyppäämään:

      ̶  Hypyn jälkeen oli tosi hyvä fiilis! Ei siinä adrenaliinipäissään oikeastaan muuta miettinyt kun, että olipa siistiä, hän summaa. 

      Mahdollisuus ylittää itsensä

      Entä mitä mieltä Veisberg ja Lemmetty ovat työnantajansa tempauksesta toteuttaa ihmisten unelmia ja Sponsor the Spark -haasteesta? 

      ̶  Mahtava kokemus oli! Todellakin toivoisin lisää tällaisia tilaisuuksia, sillä onhan tämä työntekijöille hyvä mahdollisuus päästä kokeilemaan uusia asioita ja ylittämään itsensä. Iso kiitos tästä SD Worxille! Lemmetty kiittelee.

      ̶  Todella hienoa, että tällaisia asioita tehdään. Kiitos siitä Sponsor The Spark. Kyllä olisi mainiota tehdä vielä jotain uutta ja jännittävää, Veisberg sanoo.

       

      Lue lisää haasteesta: Sponsor the Spark