Suomalaiset työnantajat kamppailevat rekrytointihaasteiden ja henkilöstön vaihtuvuuden kanssa selvästi yleisemmin kuin muut eurooppalaiset, paljastaa SD Worxin laaja kansainvälinen tutkimus. Lisäksi suomalaisyritykset pitävät työntekijöiden hyvinvointia ja mielenterveysongelmia huomattavasti vähäisempinä haasteina kuin eurooppalaiset kollegansa. Osaajapula kuormittaa sekä työntekijöitä että työnantajia kaikkialla Euroopassa, ja yli puolet työnantajista ennustaa tilanteen pahenevan entisestään tulevina vuosina.
Suomalaisten työnantajien on nyt paljon vaikeampaa rekrytoida uusia osaajia kuin muiden eurooppalaisten. Useampi kuin joka toinen suomalainen työnantaja (55 %) pitää tätä merkittävänä toimintaansa vaikuttavana haasteena, kun muista eurooppalaisista samoin ajattelee alle neljäsosa työnantajista (24 %).
Myös työntekijöiden vaihtuvuus aiheuttaa Suomessa selvästi enemmän vaikeuksia kuin muualla Euroopassa. Sitä pitää ongelmallisena lähes puolet suomalaisista (45 %) työnantajista mutta vain joka neljäs eurooppalainen.
”Suomalaisten haasteet rekrytoinnissa sekä henkilöstön vaihtuvuudessa korostavat tarvetta kehittää entistä tehokkaampia ratkaisuja osaajien houkuttelemiseksi ja sitouttamiseksi. Suomalaisyritysten on nyt kriittistä panostaa sekä rekrytointiprosessien kehittämiseen että työntekijäkokemukseen, jotta ne pärjäävät kiristyvässä kilpailussa parhaista osaajista”, SD Worxin Suomen maajohtaja Mikko Uotila pohtii.
Suomalaiset työnantajat ummistavat silmänsä mielenterveysongelmilta
Mielenterveyskysymykset kuormittavat sekä eurooppalaisia työnantajia että työntekijöitä. Suomalaiset työnantajat pitävät kuitenkin henkilöstön mielenterveysongelmia selvästi pienempänä ongelmana (29 %) kuin Euroopassa keskimäärin (39 %).
Eurooppalaisista työntekijöistä lähes neljä kymmenestä (38 %) kertoo, ettei voi hyvin töissä, ja reilusti yli puolet (56 %) pitää työtään henkisesti vaativana ja stressaavana. Stressi lisääntyy iän myötä: alle 25-vuotiaista 46 % kokee stressiä, kun 25 vuotta täyttäneistä luku nousee 57 prosenttiin.
Lähes joka viides (18 %) eurooppalainen työntekijä jäi viime vuonna sairauslomalle mielenterveysongelmien takia. Ilmiö on yleisempi nuorempien keskuudessa: joka neljäs alle 35-vuotiaista työntekijöistä ja vajaa viidennes (18 %) 35–49-vuotiaista oli poissa mielenterveyteen liittyvistä syistä, kun taas 50–64-vuotiaista vain 11 %.
”Olemmeko Suomessa riittävän tietoisia työpaikoilla piilevästä henkisestä kuormituksesta? Työnantajien tulisi nyt vakavasti arvioida, onko meillä sokea piste mielenterveyskysymyksissä, ja miten voimme paremmin tunnistaa ja tukea henkilöstön jaksamista. Mielenterveyden haasteiden sivuuttaminen johtaa pidemmällä aikavälillä vain pahempiin ongelmiin niin työntekijöiden hyvinvoinnin kuin yrityksen tuottavuudenkin kannalta”, Uotila muistuttaa.
Suomalaisjohtajat sokeutuneet työhyvinvoinnin merkitykselle kilpailutekijänä
Koko Euroopan tasolla työnantaja pitävät työntekijöiden hyvinvointia merkittävänä henkilöstöhallinnon haasteena, vaikka sen merkitys on laskenut viime vuodesta. Viime vuonna se oli vielä ongelma lähes 40 prosentin mielestä (37 %), mutta tänä vuonna luku on laskenut 28 prosenttiin.
Suomalaiset työnantajat pitävät työntekijöiden hyvinvointia vähemmän vakavana haasteena (24 %) kuin eurooppalaiset kollegansa (28 %). Esimerkiksi Kroatiassa, Norjassa ja Sloveniassa sen sijaan työnantajat pitävät työntekijöiden hyvinvointia suurimpana haasteenaan.
”Nämä tutkimustulokset ovat suomalaisille hälytysmerkki: kun katsomme eurooppalaisia vertailulukuja, joissa työhyvinvointi nähdään jopa suurimpana henkilöstöhallinnon haasteena, herää kysymys: onko työhyvinvointi jäänyt Suomessa muiden akuuttien ongelmien, kuten rekrytointihaasteiden ja vaihtuvuuden varjoon? Kokonaisvaltainen panostus työhyvinvointiin voisi auttaa myös muiden henkilöstöhaasteiden ratkaisemisessa”, Uotila toteaa.
Yli puolet eurooppalaisista työnantajista ennustaa pahenevaa osaajapulaa
Huolimatta haasteista työntekijöiden vaihtuvuudessa, moni eurooppalainen työntekijä on pysynyt uskollisena työnantajalleen. Vain noin kymmenesosa (13 %) etsii juuri nyt aktiivisesti uutta työtä nykyisen organisaationsa ulkopuolelta ja yhtä moni haluaisi vaihtaa työtehtävää nykyisen organisaationsa sisällä.
Osaajapula kuormittaa sekä työntekijöitä että työnantajia. Eurooppalaisista työntekijöistä 44 prosenttia on huomannut osaajapulan vaikutukset oman tiiminsä työhön ja 45 prosenttia pelkää sen vielä pahenevan tulevina vuosina. Työnantajien keskuudessa vastaavat luvut ovat 46 prosenttia ja 53 prosenttia.
Uotilan mukaan työnantajat voivat luoda kasvuun kannustavan kulttuurin tarjoamalla työntekijöille uraohjausta ja koulutusta. Silloin uusien taitojen kehittämisestä tulee houkuttelevaa.
"Näin molemmat osapuolet voivat mukautua paremmin nykyiseen työmarkkinatilanteeseen ja parantaa valmiuksiaan menestyä nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa."
SD Worxin teettämä kysely toteutettiin helmikuussa 2025 yhteensä 16 Euroopan maassa: Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Irlannissa, Italiassa, Kroatiassa, Norjassa, Puolassa, Ranskassa, Romaniassa, Ruotsissa, Saksassa, Serbiassa, Sloveniassa, Suomessa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Kyselyyn osallistui yhteensä 5 625 yritystä ja yli 16 000 yritysten työntekijää. Tulokset on painotettu, joten ne voidaan yleistää koskemaan kunkin maan työmarkkinoita.
Lisätietoja:
Mikko Uotila
maajohtaja, SD Worx Finland
puh. 040 841 0404
mikko.uotila@sdworx.com
Aiheesta uutisoivat myös:
Selvitys: Suomalaisyrityksistä kantautuu huolestuttava viesti | Kauppalehti
Suomessa on vaikeuksia löytää osaavia työntekijöitä | Verkkouutiset