Suomalaisyritykset eurooppalaisia jäljessä palkka-avoimuudessa – palkkatasa-arvo haastavampaa kuin muualla Euroopassa
20. marraskuuta 2024
Lähes joka toinen suomalaisyritys (48 %) kokee, että tasa-arvo on suurin palkkaukseen liittyvä haaste omassa organisaatiossa. Luku on huomattavasti muuta Eurooppaa (36 %) suurempi. Myös avoin palkkaukseen liittyvä viestintä on suomalaisyrityksissä huonommalla tolalla kuin muualla Euroopassa. Tiedot selviävät SD Worxin teettämästä kansainvälisestä kyselystä.
Lähes puolet suomalaisyrityksistä (49 %) kertoo, etteivät ne erityisesti viesti palkkapolitiikastaan. Muualla Euroopassa yhtä passiivisia viestinnässään on vain 29 prosenttia työnantajista.
Suomi on palkkoihin liittyvässä avoimuudessa muuta Eurooppaa jäljessä. Suomessa 23 prosenttia työnantajista on lisännyt viime aikoina palkkauksen avoimuutta, kun muualla Euroopassa luku on 28 prosenttia.
Suomalaisyrityksissä on kuitenkin herätty asian tärkeyteen, sillä lähes joka toinen yritys suunnittelee jatkossa viestivänsä palkkauksesta entistä avoimemmin (47 %), kun muualla Euroopassa samanlaisia suunnitelmia on vain 32 prosentilla yrityksistä.
Tiedot selviävät SD Worxin teettämästä kansainvälisestä kyselytutkimuksesta, johon vastasi runsaat 18 000 työntekijää yli 5 000 yrityksestä eri puolilla Eurooppaa.
Suomalaiset työntekijät jäävät ilman palkkatietoa – lähes 72 prosenttia pitää avoimuuden puutetta ongelmana
Tutkimuksen mukaan kuusi kymmenestä eurooppalaisesta työntekijästä ajattelee, että palkka on tärkein kriteeri työpaikan valinnassa. Jopa seitsemän kymmenestä (72 %) suomalaisesta työntekijästä kuitenkin kokee, etteivät he saa riittävästi tietoa palkkauksesta. Muualla Euroopassa luku on huomattavasti pienempi, 59 prosenttia.
Lähes kolme kymmenestä eurooppalaisesta työnantajasta (29 %) ei ole täysin tietoinen palkkauksen avoimuuteen liittyvästä lainsäädännöstä, kuten EU:n palkka-avoimuutta koskevasta direktiivistä.
“EU:n direktiivin mukaan yritysten, joilla on yli 250 työntekijää, on laadittava vuosittain raportti sukupuolten välisistä palkkaeroista organisaatiossaan. Pienempien, yli 150 työntekijän yritysten on tehtävä tämä joka kolmas vuosi”, SD Worxin maajohtaja Mikko Uotila kertoo.
Suomalaisyritykset kärsivät palkkakustannusten noususta
Siinä missä Euroopassa reilu puolet yrityksistä (53 %) kertoo palkkakustannustensa nousseen viimeksi kuluneen vuoden aikana, on luku Suomessa selvästi suurempi (60 %). Joka kolmas suomalaisyritys (33 %) pitää palkkakustannuksiin kohdistuvia paineita haasteena.
"Yksilölliset ja joustavat edut ovat olennaisen tärkeitä, ja tämän asian kanssa kamppailee nykyään joka kolmas suomalainen työnantaja. Työntekijät haluavat etuja, jotka vastaavat heidän yksilöllisiä tarpeitaan ja elämäntyyliään”, Uotila summaa.
Suomalaisyritykset heräsivät strategisen palkkapolitiikan merkitykseen
Yli viidesosa suomalaisista yrityksistä (21 %) kertoo, että strateginen palkkapolitiikka ja henkilöstön taloudellinen hyvinvointi on suurin henkilöstöhallintoon liittyvä haaste. Luku on sama kuin muualla Euroopassa, mutta merkittävää siinä on viime aikoina Suomessa tapahtunut muutos.
Kolme vuotta sitten suomalaisyrityksistä huomattavasti harvempi, vain 16 prosenttia, piti strategista palkkauspolitiikkaa ja henkilöstön taloudellista hyvinvointia yhtenä tärkeimmistä henkilöstöhallinnon haasteista. Tuolloin luku muualla Euroopassa oli puolestaan 24 prosenttia, eli Suomessa asian merkitys on kasvanut.
“Suomessa yritykset ovat vihdoin heränneet siihen, että strateginen palkkapolitiikka ei ole pelkkä kustannustekijä, vaan keskeinen osa henkilöstön taloudellista hyvinvointia ja sitoutumista. On rohkaisevaa nähdä, että Suomessa otetaan tämä yhtä vakavasti kuin muualla Euroopassa”, Uotila sanoo.
Euroopan suurin HR-palveluntarjoaja SD Worx toteutti keväällä laajan palkkausta koskevan kyselytutkimuksen yli 5 000 yrityksen ja 18 000 työntekijän keskuudessa 18 Euroopan maassa. Tulokset on painotettu, joten ne voidaan yleistää koskemaan kunkin maan työmarkkinoita.
Lisätietoja:
Mikko Uotila
maajohtaja, SD Worx Finland
puh. 040 841 0404
mikko.uotila@sdworx.com