Aditro mukana tietoyhteiskunnan valmiusharjoituksessa TIETO20:ssa

Entä jos yhteiskunta lakkaa toimimasta?

Järjestelmien muuttuessa digitaaliseen muotoon, kasvaa järjestelmien monimutkaisuus ja samalla riippuvuus niiden toiminnasta. Erilaiset häiriötilanteet – tahalliset ja tahattomat – saattavat aiheuttaa yhteiskunnan toiminnalle ennennäkemättömiä haasteita, joihin on vaikea varautua ennalta.  

Tätä kaikkea voi kuitenkin harjoitella ja siten kehittää varautumistaan. Kriittisenä toimijana Aditron joukkue osallistui Suomen suurimpaan yritysten ja viranomaisten yhteistoimintaharjoitukseen TIETO20:een 19-21.1.2021. Harjoitus on pidetty 1980-luvulta lähtien joka toinen vuosi.  

Mitä harjoiteltiin?

Harjoitus oli skenaariopohjainen, jossa testattiin erilaisten hyvin verkottuneiden fiktiivisten organisaatioiden reagointia ja yhteistoimintaa sarjassa vakavia kriisejä, jotka rampauttivat elintarvike- vesi- ja polttoainehuoltoa sekä logistiikkaa. Kaiken keskiössä olivat erilaiset palveluidentarjoajat, joiden tuli kyetä huolehtimaan asiakkaistaan ja omasta toiminnastaan jatkuvien ongelmien keskellä.

Käytännössä organisaatiot saivat pelinjohdolta syötteitä heitä koskevista ongelmista, mediasta yleisestä tilanteesta sekä huolehtivat tiedonjaosta alan yhteistoiminnalla ja viranomaisten suuntaan. Seurattavaa riitti kolmen päivän ajaksi.  

Mikä oli uutta?

Aditron joukkue osallistui harjoitukseen ensimmäistä kertaa ja oli vaikuttunut harjoituksen kattavuudesta. Uskottavan verkoston aikaansaaminen oli tehty hyvin ja pelaajia oli mukana sadoittain. Yle toimitti jatkuvaa uutisvirtaa tv-lähetyksessä juontajien avulla. Erilaisten toimitusketjujen häiriöt olivat hyvin selkeitä, esimerkiksi kun polttoainetoimituksissa on ongelmia, näkyvät vaikutukset ilmiselvästi logistiikassa, mutta myös ihmisten liikkumisessa työpaikoilleen. Muiden kriisien ollessa päällä joutuu pohtimaan niiden useita vaikutuksia samanaikaisesti.  

Mitä Aditro oppi?

Aditrolla on ollut jo pitkään oma jatkuvuussuunnittelu, jolla varmistetaan pilvi- ja BPO-palveluiden toimittaminen asiakkaille. Harjoitus toi lisää syvyyttä tähän ajatteluun ja käänsi ajattelua myös yhtäaikaisten ongelmien hoitamiseen. Harjoituksessa tiimien roolitus, muistiinpanojen tekeminen ja tiedonkulku vaikuttivat toiminnan sujuvuuteen, joten myös niihin saatiin vinkkejä. Lisäksi opimme miten olennaista on tarjota tietoa myös viranomaisille ja medialle – ajantasainen tilannekuva auttaa selvittämään kriisit nopeammin.  

Mitä jatkossa?

Harjoituksesta innostuneena Aditron joukkue päätti pitää omissa yksiköissään skenaarioharjoituksia – tosin huomattavasti pienemmässä mittakaavassa. Ylen juontajat ovat toki tervetulleita mukaan! 

Lisätietoa:

Information Security and Quality Director Aditro
Jani Räty
+358 40 621 6001